Mateiaș gâscarul

apr, 2021

02apr18:00Mateiaș gâscarul5+, 60 min18:00 FacebookFacebook

Mateias-gascarul-18

Descriere

Spectacolul este înregistrat și se transmise în regim de direct, exclusiv pe pagina oficială de Facebook a Teatrului Țăndărică.

– adaptare scenică de Baczó Tünde
după poemul narativ Mateias gâscarul de Fazekas Mihály

Concept, regie și coregrafie: Baczó Tünde
Muzica: Cári Tibor
Scenografia: Marian Sandu
Asistent de scenografie: Andrada Chiriac
Text cântece: Geanina Jinaru-Doboș
Foto: Andrei Roșianu
Vârsta: Peste 5 ani
Durata: 60 min
Distribuția: Florin Mititelu, George Simian, Ioan Brancu, Cristina Țane,
Daniela Ruxandra Mihai, Mona Toncu, Ștefan Craiu

Mateiaș este un flăcău leneș, care nu pare să-și dorească prea multe în viață. În loc să-și ajute mama, care muncește din greu de dimineața până seara, el lenevește. Într-o zi, află de târgul lui Döbrögi și îi vine ideea să meargă să vândă ceva, ca să câștige un ban. Cum sunt mult prea săraci ca să aibă multe de vândut, mama îi dă gâscanul, singura lor avere, să-l ducă la târg. Pe drum, între cei doi se leagă o frumoasă prietenie. Ajunși la târg, Döbrögi se oferă să cumpere gâscanul pe un preț de nimic, dar Mateiaș nu mai vrea să-și vândă prietenul. Aceasta însă nu înseamnă prea mult pentru Döbrögi. Om bogat și puternic, obișnuit să facă ce vrea fără să sufere vreo consecință, confiscă gâscanul și dă ordin ca Mateiaș să fie bătut cu 50 de lovituri. Nedreptățit, flăcăul promite să-i dea lui Döbrögi bătaia înapoi întreit. După această întâmplare, Mateiaș decide să plece în lume unde muncește, studiază și învață limbi străine. Revine deghizat într-un arhitect italian care, prin vicleșug, îi dă prima lecție lui Döbrögi. Deghizat apoi într-un medic celebru, îi dă a doua lecție puternicului bogătaș. Pentru cea de-a treia și ultima lecție, Mateiaș nu se mai ascunde sub alt chip. În cele din urmă, Döbrögi se schimbă și devine un om bun.

Povestea originală este un comentariu puternic asupra vremurilor în care a fost scrisă, când nobilii puteau face orice, fără consecințe și schimbau legile după nevoile lor. La rândul lor, oamenii săraci nu aveau nici un fel de drepturi. Lucrurile, din păcate, nu s-au schimbat mult de atunci. Luptăm pentru drepturile noastre, luptăm împotriva corupției, luptăm pentru normalitate – care e încă departe de noi. Toți știm ce este binele și ce este răul, cu toate acestea uităm să acționăm corect în cele mai multe cazuri. E important să învățăm să luptăm pentru drepturile noastre și să nu ne lăsăm nedreptățiți sau călcați în picioare. Repovestită în limbaj coregrafic cu mult umor și ilustrată de o muzică de neuitat, Mateiaș gâscarul este o comedie aproape de sufletul copiilor. Ne propunem ca, pe lângă bucuria și voia bună pe care o vor regăsi cu siguranță în spectacol, copiii să primescă la rândul lor o lecție de o viață de la Mateiaș: nu te lăsa nedreptățit. Nu-i lăsa pe alții, oricât de puternici, să te calce în picioare. Oricine poate învăța să lupte pentru drepturile sale.

În timpul spectacolului se folosește mașina de fum.

Mai mult

Scroll to Top
X