Stagiunea de vară „Teatru, stradă și copil”

Proiectul Stagiunea de Vară “Teatru, stradă și copil”, lansat în luna mai și care se desfășoara până în luna septembrie, în cele mai importante parcuri din București dar și în alte orașe din țară, are ca scop conștientizarea privind dezvoltarea și educarea copiilor prin cultură dar și deplasarea teatrului acolo unde copiii nu au acces la cultură. Pentru realizarea acestui deziderat, Teatrul de Animaţie Ţăndărică împreună cu Consiliul General al Primăriei Municipiului Bucureşti şi Direcţia Cultură au inițiat proiectul Teatrul Itinerant Țăndărică.

Ce este Teatrul Itinerant Țăndărică?

Din dorinţa de a pătrunde în zone lipsite de acces la cultură, de a le oferi şi celor mai defavorizaţi posibilitatea de a înţelege și asimila valorile general umane și de a avea acces la marea dramaturgie clasică și universală, Teatrul de Animaţie Ţăndărică şi-a propus implementarea proiectului cultural „Teatrul pentru toţi” prin achiziţionarea unui teatru-cort (structura mobilă „Teatrul Itinerant Ţăndărică”) şi dezvoltarea și reinventarea noţiunii de teatru itinerant cu o stagiune aproape permanentă (4 luni pe an). Stagiunea de Vara „Teatru, Strada și Copil” este dedicată publicului de cartier care nu vine la teatru, copiilor care își petrec vacanțele pe stradă sau în parcuri, adolescenților care nu „coboară în oraș”, care nu consuma teatru, film, spectacole de dans și adulților care nu se apropie niciodată de vreun produs cultural de orice fel.

Structura „Teatrul itinerant Ţăndărică” are o caracteristică importantă și anume, felul unic în care întreaga structură itinerantă răspunde, ca un ansamblu unitar, nevoilor spectacolului, fără nicio disfuncţionalitate la nivelul elementelor sau al întregului sistem. Având în spate o concepție clară, folosind resurse limitate dar uşor adaptabile, sistemul reconstituie un cadru în care actul artistic performant se poată desfăşura cu înalt profesionalism. Astfel s-a născut un proiect cu caracter unic în peisajul teatral local, atât la nivel autohton, cât și la nivel regional.

Obiective:

  • promovarea valorilor cultural-artistice contemporane autohtone și internaționale;
  • educarea publicului românesc prin intermediul artei teatrale vizuale și de animație, prin spectacole tematice și prin invitarea la dialog;
  • favorizarea accesului unui număr cât mai mare de spectatori la evenimente cultural-teatrale;
  • diversificarea categoriilor de public;
  • deschidere internațională sporită prin invitarea de spectacole din afara granițelor, permițând astfel accesul publicului local la diversitatea culturală internațională;

Pentru ca toate obiectivele să fie atinse, Teatrul Țăndărică a reușit în anul 2016 să faciliteze accesul la spectacolele jucate la Teatrului Itinerant, stabilind prețul biletului la 1 leu.

Teatrul Itinerant Țăndărică a fost achiziționat în decembrie 2009, după o lungă licitație europeană. Teatrul Itinerant Țăndărică este o structură mobilă (cort), acoperită cu poliplan mat ( black-out/ nu pătrunde lumina), așezată pe o suprafață de aproximativ 480 mp cu gradene pentru public, 190 de locuri, cu scena de aproximativ 100 mp, înaltă de 9 m și dotată cu scenotehnică exact ca scena fixa din Sala Lahovari, dotată cu sunet și lumină profesioniste, aer condiționat pentru întreaga capacitate a scenei/cabinelor (refrișare aer, încălzirea sau răcirea acestuia). La inaugurarea salii itinerante s-a elaborat un intreg concept artistic pentru noul spatiu.

Scroll to Top
X