Stagiunea ”Țăndărică Altfel” se desfășoară anual, de la jumătatea lunii martie, până în luna mai, inclusiv.
Contextul, societatea, ritmul cotidian solicită intens rolul de părinte, astfel ne-am propus să oferim o platformă de activități de educare prin cultură și divertisment care acoperă subiecte extrem de variate, aflate pe agenda publică cât și în zona de interes și printre preocupările publicului țintă în familie, la grădiniță și școală (părinți, educatori, învățători).
Această stagiune are ca element central copilul, căruia i se dedică evenimente speciale, cu un puternic accent educativ, activ și interactiv. Obiectivul stagiunii este crearea unui cadru alternativ de educație prin teatru, conex acestui obiectiv fiind explorarea, crearea și fidelizarea publicului viitor. De asemenea, această stagiune vine în întâmpinarea cerințelor publicului adult legat de așteptările sale în relația teatru-copil, explorate de Teatrul Țăndărică prin studii cantitative și calitative. Iar principalele elemente subliniate de părinți sunt interactivitatea și participația.
Așadar, propunem:
- Un program alternativ, diferit, menit să inspire copiii să exploreze creativitatea sub toate formele ei;
- O platformă de manifestări dedicate copiilor și părinților pentru educare prin divertisment;
- Un program cadru care să ofere acces copiilor la informații concrete, utile și care să îi antreneze în comportament preventiv în situații critice;
În cadrul acestei stagiuni se desfășoară o serie de activități creative, interactive, după cum urmează:
ATELIERE CREATIVE
Atelier de construcție păpuși și marionete Tandarica
În cadrul acestui atelier, copiii învăță care sunt principalele tipuri de animație și despre specificul fiecăruia. În introducere aceștia află care sunt pașii urmați pentru realizarea unui spectacol de animație și îi cunosc pe cei care transformă în realitate ideile din schițele scenografului.
În acest sens, ei vizitează atelierele teatrului și urmăresc activitățile specifice palierului de producție: strungărie, sculptură, pictură, croitorie. Apoi, ei construiesc, cu ajutorul materialelor puse la dispozitie, o marionetă din hârtie, cu articulații mobile și fire pentru mânuire. Materialele și logistica din spatele acestor ateliere sunt adaptate acestui drum de cunoaștere și inițiere.
Atelier de mișcare și jocuri cu măști
În cadrul acestui atelier copiii învăță secretele teatrului cu măști și se angajează în jocuri de rol cu măștile primite. Jocurile sunt coordonate de artiști profesioniști care-i introduc pe cei mici în tainele mișcării scenice, mimei, animației cu măști.
Jocuri teatrale – Identificăm emoțiile negative și pozitive, fobiile și lucrăm cu ele
Acest atelier are ca obiectiv scoaterea la suprafață a emoțiilor de toate tipurile și de a lucra cu ele prin joc; identificarea și controlul emoțiilor face parte din procesul de educare și formare a copilului pentru viața contemporană, viață socială care se caracterizează din ce în ce mai mult prin viteză și cantitate de informație și desfășurare de evenimente, timpii de formare și reflexie, atât individual cât și colectivă, fiind din ce în ce mai mici. Atelierul are un profund caracter educativ-terapeutic, fiind folosite tehnici de terapie prin artă.
Curs de teatru și construcție de obiecte animate.
Acest atelier are ca scop inițierea copiilor în tainele artei teatrale. Conceptele teatrale care stau la baza acestei arte și rolul acesteia în societate sunt prezentate interactiv, fiind explorată imaginația nelimitată a copiilor în ceea ce privește animarea de obiecte și construcția de obiecte cu potential de animare.
SESIUNI DE INFORMARE ȘI COMPORTAMENT PREVENTIV
Acordarea Primului Ajutor – Scenete și jocuri educative.
La vârstele mici, aproape toți copiii se cred eroi. Este cu atât mai surprinzător să observi în schimb că, nu de puține ori, adulții nu intervin în situații critice. Motivele pot fi legate de teamă dar cel mai degrabă de lipsa unor astfel de informații practice, abilități și gesturi simple, pe care un copil le poate învăța din timp. Pentru adulții în devenire, ne dorim să oferim cât mai multor copii informații utile, cu sprijinul partenerilor noștri de la serviciul de ambulanță SMURD, sub formă de mici scenete animate, cu caracter practic.
Cum ne comportăm corect în situația unui cutremur – Activități educative cu obiective clare.
Cea mai simplă metodă de informare non-abstractă asupra conduitei în caz de cutremur o reprezintă interpretarea de scene vizual-teatrale, de durată scurtă, cu final explicativ.
Intâlniri cu Pompierii – Scenete teatrale cu caracter informativ
Mulți dintre copiii mici aleg să se joace de-a pompierul. Folosindu-ne de acest avantaj, împreună cu partenerii noștri, vom crea un joc cu caracter teatral menit să informeze copiii asupra pericolelor și surselor de pericol de incendiu, respectiv conduita în situații de urgență.
Intâlniri cu Polițiștii – Sesiuni și jocuri teatral-informative cu rol educativ
Aceste întâlniri reprezintă de fapt o serie de scenete și jocuri cu specific teatral, menite să informeze copiii asupra rolului Poliției în societatea modernă, dar și să-i introducă în conceptul de prevenție
Rolul animalelor de companie în viața omului – Happening cu caracter educativ
Animalele de companie acoperă o plajă largă de nevoi, nu doar recreaționale, ci și terapeutice. Folosind resurse teatrale inedite – happening cu participare directă a performerilor și a publicului (câine prezent pe scenă, ineracțiune cu copiii) – cei mici vor avea parte de un mini-spectacol interactiv, menit să arate importanța acestora în viața de zi cu zi, în diverse scenarii care simulează situații reale.