Teatrul de Animație Țăndărică a pregătit un program special dedicat copiilor din întreaga lume, care va fi difuzat pe pagina oficială de Facebook https://www.facebook.com/teatrultandarica în data de 20 martie 2021:
Sâmbătă, 20 martie 2021, orele 10:00 și 12:00
„Prințesa și broscoiul”
orele 11:00 și 13:00 întâlnire live cu actorii și personajele din spectacol
Mesajul Președintelui Yvette Hardie cu ocazia Zilei Mondiale a Teatrului pentru Copii și Tineret 2021
Din anul 2001 ASSITEJ Internațional sărbătorește pe 20 martie Ziua Mondială a Teatrului pentru Copii și Tineret și, începând cu anul 2012, sloganul acestui eveniment este „Du un copil la teatru azi!”. Acesta a fost un apel pentru sporirea accesului copiilor la actul artistic și pentru a atrage atenția asupra responsabilității pe care o au creatorii, sponsorii și spectatorii plătitori, de a putea oferi publicului tânăr o experiență teatrală puternică.
Cu toate acestea, în acest an plin de înfruntări, când lumea s-a schimbat radical și au avut loc atâtea schimbări pentru artiști, teatre, festivaluri, familii, școli și, desigur, cel mai important, pentru copii și tineri, se pare că nu mai putem spune cu atâta siguranță „Du un copil la teatru azi!”. Și asta nu din cauza faptului că arta sau teatrul sunt mai puțin importante – într-adevăr, dacă ceea ce ne spun autorii este adevărat, acestea sunt mai importante ca întotdeauna – ci mai degrabă, mecanismele de împărtășire a experienței teatrale trebuie să se schimbe și să se adapteze.
Așa că, în acest an de Ziua Mondială a Teatrului pentru Copii și Tineret, vreau să celebrez extraordinara avere a talentului, a creativității, a rezistenței, a adaptabilității, a perseverenței și a determinării artiștilor, care au găsit noi modalități de a se întâlni cu publicul anul acesta.
Au spus povești pe Facebook și au interacționat live cu publicul; au creat înregistrări și live-streaming-uri interactive pentru copii; au jucat în grădini, parcuri, pe stradă; au transformat sufrageriile și dormitoarele în spații magice de descoperire, apelând la imaginația senzorială; au convertit laboratoare online pentru copii și au creat biblioteci virtuale cu resurse video de teatru; s-au orientat către tehnologia de zi cu zi precum telefonul și s-au aventurat pe WhatsApp, TikTok, Instagram; au livrat experiența teatrală pe mail cu o multitudine de instrumente creative; au susținut învățământul online; au creat momente adaptate pandemiei și au scris pentru momentul când vor putea juca live pe scenă; au organizat festivaluri online, spectacole lectură, tabere și workshop-uri; au promovat, au pledat și au făcut petiții; au fost alături unii de alții. Au construit comunități solidare ducând arta în stradă. Și-au demonstrat creativitatea printr-o multitudine de căi.
Așadar, pe măsură ce ne aventurăm împreună într-un viitor necunoscut, le cerem tuturor celor care vor să ofere copiilor și tinerilor accesul la o imaginație artistică bogată, să continue să găsească noi modalități prin care teatrul și publicul tânăr să se poată întâlni din nou. Pentru că un lucru este sigur: teatrul este mai important ca niciodată. Prin teatru ne conectăm unii cu alții, găsind loc de vindecare. Ne reimaginăm, ne aliniem și rezistăm. Ne amintim și rememorăm umanitatea.
În fiecare dintre noi este un artist care poate face posibil acest lucru.
Yvette Hardie
Președinte ASSITEJ: 2011 – 2021„