Ziua Mondială a Teatrului de Păpuși la Țăndărică

header-21-martie

Ziua Mondială a Teatrului de Păpuși se sarbătorește pe 21 martie și este un prilej de a focaliza atenţia comunității artistice dar şi a publicului asupra marionetelor, a creativității şi inventivității exprimate de acestea prin intermediul artiștilor ce le mânuiesc.

Teatrul de Animație Țăndărică marchează acest eveniment, aducând în fața publicului un program special dedicat publicului din întreaga lume, care va fi difuzat pe pagina de Facebook https://www.facebook.com/teatrultandarica în data de 20 martie 2021:

  • 10:00 și 12:00  – „Albă ca zăpada”, regia Cristian Pepino, 6+, 60 min.
  • 11:00 și 13:00 – Întâlnire live dintre actorii și personajele din spectacolul „Albă ca zăpada”
Headere Alba ca zapada

sigle

Mesajul Doamnei Audrey Azoulay,
Director General UNESCO,
Cu ocazia Zilei Mondiale a Teatrului de Păpuși

unesco_audrey_azoulay_101117_1

Ziua Mondială a Teatrului de Păpuși, în care este celebrat acest vast domeniu, se sărbătorește din anul 2003, la inițiativa UNIMA (Uniunea Internațională a Marionetiștilor).
Abilitatea mișcărilor sublime. Interacțiunea dintre gest și iluzie, dintre umbră și lumină. Măiestria costumelor, a formelor și a sculpturilor. Arta dramatizării, a conciziei și a simbolismului. Virtuozitatea tehnică și cea poetică. Arta păpușăriei este universală. Este o artă desăvârșită.
Paul Claudel spunea că păpușile sunt ”cuvinte care acționează”. Păpușile, prin această narațiune, pot întruchipa cotidianul, la fel de bine cum pot readuce la viață povești și povestiri din timpuri străvechi. Arta păpușăriei, această manifestare inestimabilă a patrimoniului, este cu totul contemporană, indiferent dacă păpușile fac parte dintr-un ritual solemn sau sunt plasate pe un fundal modern.
Acest aspect este confirmat de lista UNESCO a patrimoniului imaterial, care, până în prezent, conține 12 forme diferite ale acestei arte.  De la cambodgianul Sbek Thom, până la teatrul de păpuși slovac și ceh, fiecare formă reprezintă o concentrare excepțională de pricepere și tradiție, și un patrimoniu comun care trebuie protejat. Acest angajament este mult mai important azi, cand această artă fragilă se confruntă cu provocări fără precedent.
În primul rând, pandemia de COVID – 19 ne-a amintit ce nevoie mare avem de puterea evocatoare și inspiratoare a marionetelor. Însă, în același timp, a pus în pericol carierele păpușarilor, privându-i  pe aceștia de spațiile în care își desfășurau activitatea și de veniturile lor, adesea foarte instabile. Eforturile UNIMA de a sprijini financiar agenții culturali din domeniu sunt, prin urmare, de neprețuit, și trebuie susținute pe scară largă.
Însă, dincolo de criză, arta păpușarilor se confruntă cu aceleași amenințări ca și cele cu care se confruntă diversitatea culturală în general. Și în acest domeniu, o preocupare deosebită este reprezentată de tranziția digitală a vieții culturale.
Astfel, în scopul de a contura o viziune pentru viitor și de a gândi modalități de depășire a crizei, UNESCO a lansat în luna aprilie a anului trecut, o mișcare globală de dezbatere, ResiliArt, care reunește artiști și profesioniști din domeniul cultural, pentru a reflecta asupra provocărilor cu care se confruntă sectorul artistic. Datorită sprijinului UNIMA, în anul 2020 au avut loc peste 15 dezbateri cu experți din domeniu din întreaga lume. Acum trebuie să tragem concluzii din experiențele noastre și să ne mobilizăm împreună, pentru a asigura existența și răspândirea continuă a artei păpușărești,  și să ne asigurăm că aceasta ne va inspira în continuare.
Cu ocazie Zilei Mondiale a Teatrului de Păpuși, UNESCO aduce un omagiu tuturor celor care păstrează vie arta animației, în vremurile atipice pe care le trăim.

afis

Scroll to Top
X