Teatrul-Tandarica-75-ani-episodul-17-7

#episodul17 al deschiderii arhivelor este dedicat spectacolului #pentruadulti “Tyl Ulenspiegel” care a avut premiera pe 14 mai 1979.

Principala dificultate s-a ivit din necesitatea de a reduce la scara spectacolului vasta frescă epică a lui Charles de Coster. Dificultatea a fost depășită, în primul rând, prin seriozitatea și prin rigoarea travaliului întreprins de autorul dramatizării. Versiunea dramatică semnată de Theodor Mănescu are o calitate prețioasă: este concentrată, esențializată, conturând precis figura eroului. Spectacolul cu “actori, marionete și măști” pentru spectatorii adulți ai teatrului , realizat de Cătălina Buzoianu la o înaltă temperatură afectivă , pune probleme capitale: a vieții și a morții, a dragostei și a urii, a răzbunării. Spectacolul este cu atât mai meritoriu cu cât dramatizarea nu a fost concepută inițial pentru “actori, marionete și măști”, ideea aparținându-i în totalitate regizoarei.

(Revista Teatru, iunie 1979).

Turnee:

  • 29 septembrie-3 octombrie 1979. Participare la Festivalul Mondial al teatrelor de Marionete de la Charleville-Meziere, Franța, împreună cu “Anotimpurile mânzului”.
  • 22 octombrie-28 octombrie 1981, Festivalul Teatrelor pentru Tineret de la Piatra Neamț, împreună cu “Frumoasele pasiuni electrice”

„Tyl Eulenspiegel” de Charles de Coster adaptare de Theodor Manescu
Premiera:14.05.1979
Regia: Cătălina Buzoianu
Marionete: Liana Axinte
Masti: Liana Axinte
Decoruri: Mihai Mădescu
Costume: Mihai Mădescu
Muzica: Mircea Florian
Miscare scenică: Miriam Răducanu
Distributie: Leopoldina Bălănuță, Horațiu Mălăele, Rodica Negrea, Papil Panduru, Mircea Florian, Liviu Berehoi, Rodica Buletti, Valentina Chiose, Sara Dan, Claudia Georgescu, Laura Ionescu, Paul Ionescu, Angela Savaniu, Magdalena Slabacu, Valentina Tomescu

Scroll to Top
X