sala cu spectatori

În luna martie 2018, Teatrul Țăndărică vă invită la trei spectacole organizate cu ocazia Zilei Internaţionale a Teatrului pentru Copii şi Tineret, Zilei Mondiale a Teatrului de Păpuși și Zilei Mondiale a Teatrului.

Cu ocazia Zilei Internaţionale a Teatrului pentru Copii şi Tineret, în data de 20 martie, ora 10:00, la Teatrul Țăndărică va avea loc spectacolul “Mica Sirenă”, după Hans Christian Andersen, în regia lui Gabriel Apostol (3+, 50min).

Yvette Hardie, Președinte ASSITEJ (Asociația Internațională a Teatrelor pentru Copii și Tineret), transmite cu această ocazie următorul mesaj:

#Du un copil la teatru! a fost încă din anul 2012 apelul nostru pentru toată lumea, la fiecare 20 martie, când se sărbătorește Ziua Internaţională a Teatrului pentru Copii şi Tineret. Reafirm angajamentul nostru în ceea ce privește dreptul fiecărui copil de a participa la experiențe artistice dedicate lor în mod special și în acest an aș dori să susțin faptul că reversul sloganului este de multe ori mai justificat și la fel de important.”


Ziua Mondială a Teatrului de Păpuși este sărbătorită în data de 21 martie, ora 10:00, prin spectacolul „Scufița Roșie”, în regia lui Felix Alexa (3+, 50min).

Mesajul anual din partea UNIMA (Uniunea Internațională a Marionetiștilor) cu ocazia Zilei Mondiale a Teatrului de Păpuşi, este transmis de către Werewere-Liking Gnepo (dramaturg, păpușar inovator, regizor și artist pluridisciplinar):

Într-o zi,
Un Om se hotărăşte să-şi pună întrebări în faţa unei oglinzi (un public),
Să-şi inventeze răspunsuri şi, în faţa acestei oglinzi (publicul său),
Să se critice, să-şi ia în râs propriile întrebări şi răspunsuri,
Să râdă sau să plângă, nu contează ce, dar la final
Să salute şi să binecuvânteze oglinda (publicul său)
Pentru că i-a acordat această clipă de ciudă şi de răgaz,
Se apleacă şi o salută pentru a-şi exprima recunoştinţa şi respectul…
În adâncul lui, căuta Pacea,
Pacea cu el însuşi şi cu oglinda lui:
Făcea teatru… (…)

(traducerea în limba română: Ligia Soare)


În data de 27 martie, cu ocazia Zilei Mondiale a Teatrului, sunt programate la orele 09:00 și 11:00 două reprezentații ale spectacolului „Crăiasa Zăpezii”, în regia lui Cristian Pepino (4+, 50min).

Ram Gopal Bajaj (India, regizor de teatru, actor, academician, fost director al Școlii Naţionale de Teatru din Delhi) declară:
(…) Mass media, ştiinţa şi tehnologia, ne-au făcut puternici precum nişte demoni. De aceea, azi nu forma teatrului se află în criză, ci conţinutul, ceea ce transmite. Trebuie să atragem omul de azi, pentru a salva planeta şi, implicit, „teatrul”. La nivel pragmatic, arta actorului şi spectacolele live trebuie să fie accesibile încă de la vârste mici, să fie incluse în educaţia primară. Astfel, generaţiile viitoare vor fi mai sensibile, mai generoase cu viaţa şi cu natura. Folosim limba în acest mod, prin teatru, putem educa oamenii să fie mai respectuoşi cu Pământul şi cu alte planete. Mai mult, teatrul va deveni foarte important pentru viaţă şi supravieţuire; el va da putere atât actorului, cât şi spectatorului, fără ca aceştia să se ameninţe reciproc, în această eră cosmică aşezată sub semnul apropierii, al vieţuirii împreună (…).”
Scroll to Top
X