Teatrul Ţăndărică prezintăvernisajul expoziţiei itinerante “PERPETUUM ŢĂNDĂRICĂ”

ce va avea loc vineri, 30 septembrie, la orele 12.00,

la Muzeul de Artă din Cluj.

Teatrul de animație este firul roşu ce leagă copilăria de adolescență, o constantă în devenirea generaţiilor. Astfel, expoziţia “PERPETUUM ŢĂNDĂRICĂ” se adresează atât copiilor, cât și tuturor celor pasionaţi de cultură, istorie şi teatru.

Noi, Țăndărică, avem un principiu: mergem acolo unde este publicul nostru. Așa că povestim aventura lui Țăndărică printr-o expoziție itinerantă prezentă timp de trei săptămâni la Cluj. Aici, păpușile sunt atent alese dintr-o istorie de peste 70 de ani a lui Țăndărică și marchează principalele repere în evoluţia teatrului de animație din România, rememorând atât artiştii, cât şi personajele ce au consacrat această artă teatrală aparte.“, a declarat Călin Mocanu, directorul Teatrului Țăndărică.

Teatrul de păpuși este cel mai vechi gen de spectacol de pe teritoriul României. La început, reprezentațiile erau inspirate din Comedia dell’Arte, cu personaje și evenimente adaptate la specificul național. Mai târziu – în toamna lui 1945 – s-a înființat Teatrul de Păpuși, sub conducerea actriței Lucia Calomeri, alături de alți artiști ai vremii. Împreună au ridicat primul spectacol: „Țăndărică pe mările Sudului” – începutul călătoriei lui Țăndărică.
Astăzi, în România, teatrul de animație este axat pe două mari coordonate: teatrul ca artă şi teatrul ca educație. Dacă rolul educativ este îndeplinit de conţinutul repertorial, implicit de text, componenta estetică este asigurată de către scenograf și scenografie, împreună cu regizorul şi actorul devenit personaj.

Copilul își formează o cultură cu foarte multe imagini, gândește în imagini, se joacă cu imaginile, memorează vizual. Aud mereu sintagma „copiii de azi nu mai citesc”. Nu e chiar așa! Ei își iau informațiile altfel decât noi, trebuie să îi încurajăm să lucreze cu noua tehnologie, cu noile lor “cărți”, gadget-urile. Este esențial să ținem mereu cont de ei. Vrem să vină spre noi, așadar trebuie să avem grijă să nu îi plictisim, să nu îi „culturalizăm” forțat! Să vină la teatru ca la joacă, cu căutare, cu prietenie, cu fericire și chiar cu obrăznicie, dacă vreți. Să le asigurăm un loc în care ei să fie… Liberi.”, a mai declarat Călin Mocanu.

Dincolo de dimensiunea istorică a muzeului, proiectul “PERPETUUM ŢĂNDĂRICĂ” își propune să expună și creațiile contemporane ale teatrului din domeniul scenografiei de păpuși, familiarizând publicul cu tendințele estetice și tehnicile de construcție contemporane.

De-a lungul timpului expoziția noastră a putut fi vizitată în București (Muzeul Satului, Muzeul Național de Istorie și Palatul Suțu), în țară (Alba Iulia, Galați, Buzău), cât și în străinătate (China, Croația).

Expoziția “PERPETUUM ŢĂNDĂRICĂ” se va desfășura în perioada 30 septembrie – 21 octombrie 2016, la Muzeul de Artă din Cluj și este organizată de Teatrul Ţăndărică, Teatrul de Păpuși PUCK și Consiliul Județean Cluj, sub egida UNIMA România.

Scroll to Top
X