Teatrul-Tandarica-75-ani-episodul-3-27

Și am ajuns la #episodul3. Am hotărât ca firul narativ să urmărească ce s-a întâmplat la Țăndărică în luna difuzării fiecărui #episod (ex. în luna #noiembrie).

Ne dorim ca pentru voi deschiderea #arhiveiTandarica să fie un prilej al descoperirii. Pe parcurs veți afla că Țăndărică nu e doar o scenă pe care păpușile și marionetele își spun povestea: s-a impus foarte repede ca deschizător de drumuri recunoscut la nivel mondial datorită festivalurilor pe care le-a organizat, a spectacolelor pe care le-a produs și, n-o să vă vină să credeți, a teatrului de marionete din Cairo la a cărui constituire a fost solicitat în mod expres și a contribuit decisiv (inclusiv pregătirea marionetiștilor și pictorilor). Dar este timp pentru toate acestea.Spectacolele pleacă în turnee. E tentant să vă spunem “care a fost primul turneu al lui Țăndărică ” însă am transforma acest demers într-o înșiruire cronologică evenimentelor.

#noiembrie a fost o lună a turneelor pentru Țăndărică. Subiectul episodului de astăzi sunt turneele din Cehoslovacia, Liban, și Iraq, Siria, Iordania. Ca regulă generală în măsura în care există vom publica traduceri ale articolelor apărute în ziarele locale referitoare la isprăvile lui Țăndărică. Turneul din Cehoslovacia a avut loc între 10 și 30 noiembrie 1965 în orașele Brno, Ostrava, și Praga, iar spectacolele au fost “Mâna cu cinci degete”, “Elefănțelul curios” și “Micul Prinț”. Turneul din Liban, 20 octombrie-10 noiembrie 1974, când Țăndărică a răspuns invitației de a participa la “Festivalul Internațional de la Baalbek 1974” cu spectacolul „Punguța cu doi bani”. Turneul în Orientul Apropiat a continuat cu deplasări la Damasc, Bagdad și Aman (11 noiembrie – 30 noiembrie 1974) când s-au jucat “Punguța cu doi bani” și „Cabaret-issimo”.

Scroll to Top
X