Sâmbătă, 14 mai, este o dată pe care cu siguranță ați inclus-o în calendarul vostru cultural: Noaptea Europeană a Muzeelor (https://noapteamuzeelor.org/).
Teatrul de Animație Țăndărică va participa pentru prima dată la „Noaptea Muzeelor”, din data de 14 mai 2022. Acest eveniment este sărbătorit la nivel național și local și propune publicului expoziții, intervenții artistice, proiecții, dans, teatru și concerte. Inițiat de Ministerul Culturii și Comunicării din Franța, patronat de Consiliul Europei, de UNESCO și de Consiliul Internațional al Muzeelor, evenimentul este organizat de Rețeaua Națională a Muzeelor din România.
Sâmbătă, 14 mai, la sediul din strada General Eremia Grigorescu nr. 24, Teatrul Țăndărică a pregătit următoarele evenimente:
19:00 – 22:00
Muzeul Itinerant Perpetuum Țăndărică constă într-o prezentare interactivă artistică a patrimoniului Teatrului de Animație Țăndărică. Aici, păpușile sunt atent alese dintr-o istorie de peste 75 de ani a teatrului și marchează principalele repere în evoluţia teatrului de animație din România, rememorând atât artiştii cât și personajele ce au consacrat această artă. Totodată sunt prezentați pașii de construcție a unei păpuși sau a unei marionete, de la butucul de lemn – materie primă, la produsul final – păpușa sau marioneta, obiect de joc și operă de artă.
21:00
Regele moare
Adaptare după Eugène Ionesco
Regia și adaptarea: Eliza Păuna
Scenografia: Sabina Veșteman și Bianca Veșteman
Design păpuși: Sabina Veșteman
Construcție păpuși: Daniel Stamate
Muzica: Bobo Burlăcianu
Foto: Andrei Roșianu
Vârsta: Adulți
Durata: 60 min
Distribuția: Ioan Brancu, Liliana Gavrilescu, Cristina Țane, Mona Toncu, George Simian, Ștefan Craiu
„Am scris această piesă ca să învăț să mor”. „Regele moare” o poveste caldă, umană despre viaţă, despre putere, despre moarte este, poate, cea mai puțin absurdă dintre piesele lui Eugène Ionesco. Este vorba despre atitudinea omului in fața propriei morți. Refuz, revoltă, resemnare sunt cele trei atitudini pe care eroul, Bèrenger, le trăiește gradat. Mai întâi, refuză să recunoască stadiul de agonie, apoi se revoltă că nu are ce face, că nu poate lupta și în final este resemnat pentru că nu mai poate face nimic și pentru că timpul curge prea repede. Furia, neputința și frica pot fi coordonatele ce caracterizează starea personajului.
Eliza Păuna, regizoarea spectacolului, a adaptat textul, l-a gândit foarte păpușărește: „Sensul pe care vreau să-l dau piesei este dezintegrarea existenței. Într-un spațiu simplu, dominat de un tron, personajele văd și descriu sfârșitul lumii și se pregătesc să-l anunțe pe rege de moartea sa. Până la sfârșitul piesei toate personajele, în afară de rege, rămân cu corpurile dezmembrate. Dezintegrarea lumii are loc la vedere și are loc treptat, aproape inobservabil.”
Accesul la toate evenimentele este gratuit.
Pentru mai multe detalii, vă rugăm contactați:
Teatrul de Animație Țăndărică
Consultant Artistic: Miruna Simian, miruna@teatrultandarica.ro
Website: www.teatrultandarica.ro
Facebook: www.facebook.com/teatrultandarica
Telefon: 021.316.30.03