Mesajul presedintelui ASSITEJ cu ocazia Zilei Internationale a Teatrului pentru Copii si Tineret

mesaj presedinte assitej

Sunt una dintre cei norocosi. Si daca citesti acest mesaj, probabil si tu esti unul dintre cei norocosi…

Din primii mei ani imi amintesc cum ma duceau parintii la teatru. Am vazut tot, de la teatru pentru copii la musicaluri, balet, pantomime si “piese serioase”. O experienta anume iese in evidenta. Am fost dusa la un spectacol de teatru interactive, in care actorii si publicul au pornit impreuna, la propriu si la figurat, intr-o calatorie. Spectacolul s-a jucat la o ferma intr-o vale superba si pana-n ziua de azi imi amintesc ca abia imi infranam entuziasmul. Am facut parte din plin din actiune – si in timp ce treceam prin tot felul de peripetii, am trecut prin naratiunea in care aveam fiecare un rol vital. Am fost cucerita de povesti si am empatizat pe tot parcursul lor.
Ce am inteles foarte clar atunci, la 6 ani, a fost ca teatrul este un act profund transformativ, o experienta pe care o traiam la comun si in care aveam sens impreuna.
Intre timp am avut norocul sa experimentez piese de teatru in diferite parti ale globului. Pe unele le-am uitat, dar altele au avut un impact profund asupra mea. Si ma gasesc mereu cautand acel moment de alchimie, in care e transformata realitatea, unde ca o comunitate – publicul – suntem deschisi simultan experientei si suntem capabili sa gasim sens in ceea ce vedem, cu toti cei din jur.
Nu toti copiii au acest noroc.
Anul acesta, ASSITEJ aniverseaza 50 de ani. In jumatate de veac de existenta am ajuns departe, pe continente si tari noi, construind poduri peste frontierele lingvistice, sociale, economice, religioase, politice sau personale, asigurandu-ne ca tot mai multi copii din tot mai multe locuri vor putea fi la fel de norocosi…
Mai avem inca un drum lung de strabatut. In ultimii 50 de ani, multe lucruri s-au imbunatatit pentru copii in intreaga lume, dar mai sunt inca multe, multe provocari. Ca artisti care apreciaza puterea transformatoare a artelor, prin munca ASSITEJ, suntem capabili sa aducem o schimbare si sa ne asiguram ca tot mai multi copii vor avea parte de aceste momente puternice de empatie si conexiune, care vor ramane mereu cu ei.
Deci, sa sarbatorim impreuna acesti 50 de ani speciali prin campania noastra “Du un copil astazi la teatru – asigurandu-ne ca tot mai multi copii au ocazia sa experimenteze trezirea profunda provocata de o intalnire marcanta cu teatrul.
Pentru ca in cele din urma, n-ar trebui sa fie o chestiune de noroc…

Scroll to Top
X