Mesajul domnului Dadi Pudumjee, președintele UNIMA INTERNATIONAL, cu ocazia Zilei Internaționale a Teatrului de Păpuși

puppeter Dadi Pudumjee

Dragi păpușari, membri UNIMA și stimați colegi,

Am fost foarte emoționat când am fost rugat să scriu mesajul UNIMA cu ocazia zilei internaționale a teatrului de păpuși, pentru că este o mare onoare și un privilegiu să mă adresez vouă, la cea de-a 90-a aniversare a Uniunii Internaționale a Marionetiștilor. Sunt foarte mândru că aceasta este cea mai veche organizație de teatru din lume. Tradiția, talentul, imaginația și munca sunt pilonii care stau la baza UNIMA, așadar ne putem uita înapoi la istoria și moștenirea noastră. Membrii fondatori și toți cei care au dus mai departe această tradiție, sunt cei care au conturat lumea păpușăriei. Unii mai sunt alături de noi și azi, alții ne-au rămas în memorie prin valori și moștenire artistică, în cele peste 90 de centre naționale din întreaga lume.

Încă de la început, UNIMA a fost cunoscută ca fiind o platformă menită să susțină schimbul de idei și gânduri creative. În cel de-al 90-lea an UNIMA, avem un angajament față de noile generații de păpușari tineri care creează cea mai frumoasă esență a imaginației și creativității lor. Suntem într-un moment de tranziție în care ne reinventăm și privim spre un viitor pozitiv și luminos.

Trăim într-o eră a tehnologiei și a schimbării, ce aduce foarte multe oportunități păpușăriei, ne lărgim publicul, putem folosi păpușa într-o modalitate mult mai vie și creăm modalități noi de  distribuire a acestei arte.

Am auzit adeseori oameni întrebând: de ce UNIMA? Răspunsul la această întrebare este  că UNIMA este o familie globală, cu resurse umane disponibile în întreaga lume și asta o definește într-o organizație.

Celebrăm arta păpușăriei și încercăm să înțelegem diferențele culturale ce ar trebui să ne apropie.  Păpușăria ne ajută să promovăm cele mai nobile valori umane cum ar fi pacea și înțelegea între popoare indiferent de origine, convingeri politice sau religioase, în acord cu Declarația Universală a Drepturilor Omului. Prezentă în peste 90 de țări, UNIMA îi încurajează pe cei care practică păpușăria, cercetătorii,  istoricii și pe toți cei interesați de această formă de artă.

De ziua Internațională a Teatrului de Păpuși mă bucur să observ că mesajul nostru a ajuns la atât de multe persoane, chiar și la cele din zone dezavantajate. Este o onoare și un privilegiu să lucrez cu voi toți în calitate de Președinte UNIMA. În cadrul călătoriilor mele am întâlnit un sentiment de solidaritate între păpușarii din întreaga lume; există o flamă în voi toți care vă ajută să continuați indiferent de situație și întotdeauna am schimbat zâmbete, idei și gânduri. Am legat multe prietenii și am construit o mare familie în întreaga lume și asta va rămâne pentru totdeauna alături de mine.

Mulțumesc,
Dadi D. Pudumjee

Scroll to Top
X