Mesaj ASSITEJ cu ocazia Zilei Internationale a Teatrului pentru Copii si Tineret

mesaj assitej

Mesaj 2015

Eu, Tu, Ei

Teatrul este extrem de important pentru fiecare copil inca din primii ani de viata. Arta dramatică ne oferă primul nostru acces la o comunitate din afara propriei noastre familii și o face prin aceste “Să presupunem că” momente atât de tipice copilariei.

“Să presupunem că” este fundamental pentru dezvoltarea imaginației copilului, si ii permite acestuia să creeze un viitor imaginar, care este bogat și complex, impreuna cu alți oameni…

Pentru că în teatru există un “eu”, cel care “joacă” evenimentele o face ca și cum s-ar intampla cu adevarat pentru alții, astfel incat “ei”, publicul, sa creada că este real. Și apoi ajungem la “tine”.

Eu, Tu, Ei

Această unitate de “eu și tu” pe scena este atât de puternică încât se creează un “noi” în termenii unui limbaj secret. Participarea în actul teatral ca spectator – sau spect/actor, cum spune marele producator de teatru brazilian Augusto Boal, este, în orice caz, o chestiune de implicare și de acceptare a ceea ce se intampla ca si cum ar fi adevarat, asa cum faceam in copilarie.

Un copil își dă seama că lumea lui există printr-un joc jucat cu realitatea. Și un copil poate învăța doar din experiențe mici pentru că el nu este conștient încă de modele, norme și dogme…

Eu / Tu / Ei…

Apoi altcineva, pe care adulții il numesc “celălalt”, vine pe scena pentru a juca cu “mine”.

“Ei” trebuie să creada în frumusețe, trebuie să viseze și să fie dusi departe de realitatea a ceea ce face restul omenirii. Acesti “ei” nu poarta războaie, încearcă să înțeleagă lumea. “Ei” trebuie să stea în tăcere, transfigurati de aceeași lumină orbitoare creata de aceast “eu si tu”, care este atât de perfect echilibrat în relație, unul fata de celalalt, incat nici violența nu este reala. Si toata aceasta “înșelătorie” și acest “face-a crede” este cea mai buna parte a procesului educațional de care un copil se poate bucura.

“Eu / Tu / ei…”

Cumva ca o vraja – “Abra-ca-dabra” sau “Unu, doi, trei – Si!”

Astfel, copilul poate avea vise mai bune si adultul poate înțelege mai bine…

Dacă nu cumva este, de fapt, invers…

Pentru ca ASSITEJ înțelege toate acestea, suntem amândoua onorate să fim mesageri pentru speranță, tineret, artă, precum și educație și ne bucuram să lansam oficial această sărbătoare, cu mândrie. Speram ca prin unirea forțelor sa fim capabili să transmitem generațiilor viitoare importanța învățării prin arta teatrului pentru a promova o lume mai bună, bazata pe pace, respect și dreptate socială.

Malala Yousafzai, Premiul Nobel pentru Pace 2014
Guila Clara Kessous, UNESCO Artist pentru Pace

Scroll to Top
X