Adaptare după Fraţii Grimm şi Charles Perrault
Regia: Silviu Purcărete
Scenografia: Carmen și Gheorghe Rasovszky
Muzica: Gioacchino Rossini
Foto: Andrei Gîndac
Vârsta: peste 4 ani
Durata: 60 min
Distribuţia: Cristina Roșiianu, Mariana Zaharia, Lili Gavrilescu/Eugenia Barbu, Daniel Stanciu, Grațiela Ene
Spectacolul Teatrului ŢĂNDĂRICĂ nu este o transpunere a cunoscutei poveşti a „Cenuşăresei”, ci o creaţie a regizorului Silviu Purcărete, în sensul unui comentariu totodată duios şi ironic al întâmplărilor cunoscute.
Apar noi personaje (păianjenul, ţânţarul, familia de şoricei), alături de cele ştiute (concepute pe principiul plastic al păpuşilor de porţelan din secolul al XIX-lea) care dau viaţă poveştii harnicei şi cinstitei Cenuşărese. Muzica lui Rossini acompaniază umorul, căldura şi frumuseţea acestei reprezentaţii pentru copii şi nu numai. Dacă aveţi trei ani, nu ezitaţi să vă luaţi bunicii şi să veniţi la teatru! Veţi vedea un minunat spectacol de operă cu păpuşi!
Premii, festivaluri, turnee
2011
7 mai – Gala Stefan Iordache, Editia I, Caracal
octombrie – Festivalul International al Teatrelor pentru Copii si Tineret – Iasi
2010
4 decembrie – Festivalul International al Teatrului de Animatie “Bucurii pentru copii. Spectacole de colectie”, Editia a VI-a, Bucuresti
2006
30 aprilie-6 mai – Festivalul Internaţional al Teatrelor de Păpuşi, ediţia a IX-a, Istanbul (Turcia).
Festivalul de Teatru “Poveşti pentru Copii şi Oameni mari”, ediţia I, Alba Iulia.
2000
turneu în Elveţia
1999
turneu în Franţa
1998
turneu în Franţa
1997
turneu în Franţa
1996
turneu în Franţa şi Elveţia
1994
Festivalul Internaţional de Copii, Irlanda (Dublin)
turneu în Irlanda şi Anglia (Sligo, Dundrum, Dalkey, Londonderry)
Zilele Culturii Româneşti, Egipt (Cairo)
1991
Festivalul Internaţional al Teatrelor de Păpuşi, Spania (Tolosa)
1990
Festivalul de Operă, Germania (Dresda)
Festivalul Internaţional de Păpuşi, India (New Delhi)
Festivalul de Păpuşi, Constanţa
În presă
„În conglomeratul de modalităţi şi mijloace stilistice extrem de diverse regizorul a asigurat o expresie teatral păpuşărească interesantă şi viabilă şi a demonstrat o deosebită grijă pentru echilibru şi măsură. […] Unul dintre meritele spectacolului aparţine artiştilor păpuşari, interpreţi situaţi, toţi, la mare înălţime profesională. Ei au adăugat lecţiei presupus cunoscute dinainte imagini inedite cu detalii demne de reţinut.” (Valeria DUCEA, „Teatrul azi”, nr. 5, 1990)
„Folosind tehnica tijelor ca procedeu de mânuire, acest spectacol este lipsit de morocăneală şi de recrearea unor virtuozităţi tehnice gratuite, iar povestea avansează ferm, fără acele meandre descriptive ce ar diminua pulsul narativ. Dinamismul poveştii nu intră în conflict cu grija pentru estetica reprezentării, personajele şi mişcarea decorurilor urmează cu exactitate ritmul muzicii lui Rossini reflectând minunatul efort, lipsit de orice dulcegărie al unui grup care îşi demonstrează măiestria. ŢĂNDĂRICĂ – o bucurie şi o lecţie. ” (R. SIGNES, „La Guja”, nr. 57, decembrie, 1991)
„Spectacolul este sofisticat şi inteligent pentru gusturile adulţilor şi puteţi aduce pe oricine pentru o seară de neuitat. Indiferent ce aţi face, nu lăsaţi ca <<Cenuşăreasa>> să treacă pe lângă Dvs.! Un spectacol cu adevărat magic, bun şi pentru cei tineri şi pentru cei în vârstă.” (“Sligo Weekender”, 23 septembrie 1994)
“Purcărete a creat o feerie cu păpuși cu chip de porţelan, cu oglinzi, cu o baghetă magică ce te poartă până la stele…” (Simona Chiţan, Adevărul)
“Cenușăreasa a câștigat adeziunea totală a micilor spectatori (și nu numai a lor, ci și a părinţilor și bunicilor însoţitori) prin originalitatea transpunerii scenica, prin comentariul duios și,totodată ironic al cunoscutelor întamplări, prin valorile plastice ale păpușilor de porţelan și, nu în ultimul rând, prin muzica operei lui Rossini.” (Ștefan Oprea,Teatrul Azi)