Teatrul-Tandarica-75-ani-episodul-5-5

#episodul13 este dedicat înregistrării spectacolului „Cele trei neveste ale lui don Cristobal” (o selecție de secvențe).

Spectacolul a avut premiera pe 16 septembrie 1965 în cadrul Festivalului Internațional al teatrelor de păpuși București, ediția a III-a (10 – 25 septembrie 1965). Festivalul a fost găzduit în sala Teatrului Țăndărică (Calea Victoriei 48 – 50 inaugurată la 5 februarie 1965) și în Sala Savoy a Teatrului Constantin Tănase. Spectacolul a fost distins cu Mențiunea de onoare a juriului.

În 1978, alături de Compania franceză Ives Joly, Compania „Bread and Puppet” (SUA) și Teatrul Sicilian di Napoli (Catania, Italia), Teatrul Țăndărică a fost laureat cu Premiul Erasmus „datorită contribuției la noi forme de expresie care au influențat favorabil teatrul European de marionete si păpuși”. Cu această ocazie spectacolul „Cele trei neveste ale lui don Cristobal” a fost jucat în prezența Reginei Iuliana și a altor membri ai familiei regale olandeze, a ambasadorilor țărilor laureate și a personalităților vieții culturale din Olanda.

Cele trei neveste ale lui Don Cristobal

În zilele de vineri deschidem pentru voi #arhivele, cutia memoriei noastre. Astăzi #episodul13 este dedicat înregistrării spectacolului “Cele trei neveste ale lui don Cristobal” (o selecție de secvențe) Spectacolul a avut premiera pe 16 septembrie 1965 în cadrul Festivalului Internațional al teatrelor de păpuși București, ediția a III-a (10 – 25 septembrie 1965). Festivalul a fost găzduit în sala Teatrului Țăndărică (Calea Victoriei 48 – 50 inaugurată la 5 februarie 1965) și în Sala Savoy a Teatrului Constantin Tănase. Spectacolul a fost distins cu Mențiunea de onoare a juriului. În 1978, alături de Compania franceză Ives Joly, Compania “Bread and Puppet” (SUA) și Teatrul Sicilian di Napoli (Catania, Italia), Țăndărică a fost laureat cu Premiul Erasmus “datorită contribuției la noi forme de expresie care au influențat favorabil teatrul European de marionete si păpuși”. Cu această ocazie “Cele trei neveste ale lui don Cristobal” a fost jucat în prezența Reginei Iuliana și a altor membri ai familiei regale olandeze, a ambasadorilor țărilor laureate și a personalităților vieții culturale din Olanda. „Don Cristobal mi-a produs una dintre cele mai puternice emoții artistice pe care le-am resimțit vreodată. Îți vine după ce îl vezi să spui: într-adevăr păpușa merită să i te consacri pe de-a-ntregul” (Philippe Genty, 12 noiembrie 1965) „Cele trei neveste ale lui Don Cristobal” pus în scenă de Margareta Niculescu, directoarea Teatrului Țăndărică, prezintă interesul unei mai mari reprezentații dramatice de calitate prin amploarea concepției scenice și puterea expresivă a păpusilor și a jocului lor; ea servește fără indoială spiritului lui Lorca” (Paul Louis Mignon , extras din articolul „Bienvenue a Tandarica”, 1967) „Piesa lui Lorca pe care scriitorul, după cât se pare, preferă să o vadă reprezentată cu păpuși, a fost adusă pe scenă de o manieră, ca să spunem așa, perfectă. Păpusile Ellei Conovici au fost mânuite cu o măiestrie și virtuozitate desăvârșită de membrii ansamblului Țăndărică. Dacă ar mai fi fost nevoie să se demonstreze că teatrul de păpusi e o artă pentru adulți, această demonstrație a fost făcută ieri” (extras din articol publicat în „De Volkskrant”, Olanda, în 1971). Cele trei neveste ale lui Don Cristobal (păpuși) De Federico Garcia Lorca, adaptare de Valentin SilvestruTraducerea Teodor Balș, Valentin SilvestruRegia: Margareta NiculescuPăpuși: Ella ConoviciDecoruri: Mioara BuescuMuzica: Ștefan NiculescuDistribuție: Valeriu Simion, Costel Popovici, Brândușa Zaița-Silvestru, Florentina Lenkisch, Justin Grad, Mihai Prujinski, Gheorghe Fundatura, Carmen StamatiadeVocile personajelor: Marin Moraru, Vasilica Tastaman, Mariana Mihuț, Jorj Voicu, Tamara Buciuceanu, Mircea Balaban, Draga Olteanu.

Publicată de Teatrul de Animaţie Țăndărică pe Vineri, 2 octombrie 2020

„Don Cristobal mi-a produs una dintre cele mai puternice emoții artistice pe care le-am resimțit vreodată. Îți vine după ce îl vezi să spui: într-adevăr păpușa merită să i te consacri pe de-a-ntregul”.

(Philippe Genty, 12 noiembrie 1965)

„Cele trei neveste ale lui Don Cristobal” pus în scenă de Margareta Niculescu, directoarea Teatrului Țăndărică, prezintă interesul unei mai mari reprezentații dramatice de calitate prin amploarea concepției scenice și puterea expresivă a păpusilor și a jocului lor; ea servește fără indoială spiritului lui Lorca”.

(Paul Louis Mignon , extras din articolul „Bienvenue a Tandarica”, 1967)

„Piesa lui Lorca pe care scriitorul, după cât se pare, preferă să o vadă reprezentată cu păpuși, a fost adusă pe scenă de o manieră, ca să spunem așa, perfectă. Păpusile Ellei Conovici au fost mânuite cu o măiestrie și virtuozitate desăvârșită de membrii ansamblului Țăndărică. Dacă ar mai fi fost nevoie să se demonstreze că teatrul de păpusi e o artă pentru adulți, această demonstrație a fost făcută ieri”.

(extras din articol publicat în „De Volkskrant”, Olanda, în 1971).

Cele trei neveste ale lui Don Cristobal” (păpuși) De Federico Garcia Lorca, adaptare de Valentin Silvestru
Traducerea Teodor Balș, Valentin Silvestru
Regia: Margareta Niculescu
Păpuși: Ella Conovici
Decoruri: Mioara Buescu
Muzica: Ștefan Niculescu
Distribuție: Valeriu Simion, Costel Popovici, Brândușa Zaița-Silvestru, Florentina Lenkisch, Justin Grad, Mihai Prujinski, Gheorghe Fundatura, Carmen Stamatiade
Vocile personajelor: Marin Moraru, Vasilica Tastaman, Mariana Mihuț, Jorj Voicu, Tamara Buciuceanu, Mircea Balaban, Draga Olteanu.

Scroll to Top
X