Campion al dezvoltării durabile în domeniul  de producție și consum responsabile

GALA2023_430

Gala dezvoltării durabile 2023

Producție și consum responsabile

vizual-gala

În 2023, Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Guvernului României a lansat cea de-a treia competiție națională adresată organizațiilor care au derulat, în ultimii trei ani, proiecte care abordează elemente de sustenabilitate.

DOMENII

Competiția face parte dintr-un amplu program de conștientizare și informare privind cele 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă înscrise în Agenda 2030. Acest program a început în 2021 și se întinde pe durata a 7 ani, urmând a premia, în fiecare an, campionii câte unui domeniu dintre următoarele:

  • Educație
  • Echitate
  • Sănătate
  • Apă
  • Schimbări climatice
  • Consum și producție
  • Digitalizare

Domeniul abordat în anul 2023, „producție și consum responsabile” investighează deopotrivă modalitățile de a produce fără a crește impactul negativ asupra mediului și societății, respectarea principiilor de muncă decentă, precum și comportamentele de consum responsabil.

Cu alte cuvinte, în privința producției, de interes este procesul („cum”), iar în privința consumului, consumatorul („cine”). Acest concurs a lansat, deci, întrebarea Cum producem și cine consumă?

Campion al dezvoltării durabile în domeniul  de producție și consum responsabile

Teatrul de Animație Țăndărică a câștigat titlul de „Campion al dezvoltării durabile în domeniul  de producție și consum responsabile” pentru categoria ADMINISTRAȚIE, cu proiectul „Introducing MetaPuppet”.

„Introducing MetaPuppet” este un proiect al Teatrului de Animație Țăndărică apărut din dorința de a revoluționa procesul de creație și de producție al spectacolului de teatru de animație. Dacă în prezent sunt folosite materiale precum buretele, lemnul, polistirenul, etc., care au o durată de fabricație foarte mare, implică multă resursă umană, și costuri ridicate, începând cu anul 2022, la Teatrul Țăndărică, au avut loc primele două spectacole produse cu ajutorul tehnologiei de printare 3D.

trofeu-GDD

După o îndelungată cercetare în domeniu, ca și strategie managerială, ne-am raportat foarte mult la termenul de „economie creativă”, care este definit ca fiind totalitatea persoanelor și instituțiilor care produc servicii culturale artistice și inovative. Acest sistem mai include acele spații în care creatorii pot să își prezinte liber lucrările, să primească comentarii cu privire la acestea și să facă schimb de idei. Principala trăsătură a economiei creative este faptul că oamenii își utilizează imaginația pentru a spori valoarea unei idei. O economie creativă insuflă o nouă viață în producție, concepte, servicii.

Acum, suntem martorii unei tranziții către o nouă formă de sectoare culturale și creative. Linia clară care separă producătorii de consumatori dispare treptat. Sectoarele culturale și creative sunt considerate a fi în fruntea noilor forme dinamice de activitate culturală. Pe măsură ce societatea se mișcă din una industrială în una intelectuală, abordarea creativă în realizarea sarcinilor devine un factor important al competitivității. În plus, apariția noilor mijloace de creație și producție pe care și noi o implementăm, schimbă rolul auditoriului în interacțiunea sa cu actul artistic. Simpla recepționare a produsului este deja completată de participarea activă și contribuirea la crearea acestuia.

Foto: Gala Dezvoltării Durabile

Privită ca un procedeu modern de fabricație ce promite transformarea viitorului într-un mediu sustenabil și personalizat individual, printarea 3D sau  manufacturarea cu aditivi pe baza unui model digital, are numeroase aplicații și avantaje, cum ar fi: reducerea costurilor, scăderea timpului de producție, sustenabilitatea, rezistența în timp, optimizarea designului, etc.

Scroll to Top
X