72 de ani de istorie a marionetelor la Muzeul Brăilei „Carol l”

Muzeul de papusi Perpetuum Tandarica 1

Proiectul Expoziție Interactivă/Muzeul Itinerant Perpetuum Țăndărică constă într-o prezentare artistică a patrimoniului Teatrului de Animație Țăndărică unde păpușile sunt alese dintr-o istorie de 72 de ani a teatrului și marchează principalele repere de viziune plastică a teatrului de animație.
Particularitatea proiectului Perpetuum Țăndărică constă în caracterul contemporan al scenografiei de păpuși prin prezentarea tendințelor estetice și a tehnicilor actuale de construcție. Sunt expuși atât pașii de construcție a unei păpuși sau a unei marionete – obiect de joc sau operă de artă – cât și creațiile scenografiei de păpuși din repertoriul actual al Teatrului de Animație Țăndărică.
Tot acest demers a pornit de la ideea că Teatrul de animație este artă plastică în mișcare, după cum spunea regizorul Cristian Pepino.

Copilul își formează o cultură cu foarte multe imagini, gândește în imagini, se joacă cu imaginile, memorează vizual. Aud mereu sintagma „copiii de azi nu mai citesc”. Nu e chiar așa! Ei își iau informațiile altfel decât noi, trebuie să îi încurajăm să lucreze cu noua tehnologie, cu noile lor „cărți”, gadget-urile. Este esențial să ținem mereu cont de ei. Vrem să vină spre noi, așadar trebuie să avem grijă să nu îi plictisim, să nu îi „culturalizăm” forțat! Să vină la teatru ca la joacă, cu căutare, cu prietenie, cu fericire și chiar cu obrăznicie, dacă vreți. Să le asigurăm un loc în care ei să fie… Liberi.

Călin Mocanu, Managerul Teatrului Țăndărică

Expoziția “PERPETUUM ŢĂNDĂRICĂ” este organizată de Primăria Capitalei prin Teatrul Țăndărică, Consiliul Județean Brăila și Muzeul Brăilei „Carol I”.  Poate fi vizitată în perioada 29 septembrie – 24 octombrie 2017 la Muzeul Brăilei „Carol I” – Centrul Diversității Culturale (Piața Traian nr.3) și  Secția Etnografie și Artă Populară (Strada Polonă nr.14).

Producător: Elena Manda

Curator: Miruna Simian

Manager Teatrul de Animație Țăndărică:  Călin Mocanu

 

Afis-PERPETUUM-TANDARICA-Braila-2017-site

 

Scroll to Top
X