Ziua Mondială a Teatrului pentru Copii și Tineret

Sue-1920px

În fiecare an, la 20 martie, este marcată Ziua Internaţională a Teatrului pentru Copii şi Tineret, un eveniment iniţiat în 2001 de Asociaţia Internaţională a Teatrului pentru Copii şi Tineret – ASSITEJ (Association Internationale du Théatre pour L´Enfence et la Jeunesse), organizaţie nonguvernamentală, fondată în 1965.

WTL-Logo-ro_20-martie-2022-01

Mesajul Președintelui Sue Giles cu ocazia Zilei Mondiale a Teatrului pentru Copii și Tineret 2022

Ziua Mondială a Teatrului este un reper vital în anul ASSITEJ, iar ASSITEJ îndeamnă pe toată lumea să ”ducă un copil la teatru astăzi”– un memento al responsabilității adulților din jurul copiilor și al tinerilor de a-și permite experiențele artistice cât mai mult posibil.
A duce un copil la teatru reprezintă reconectarea cu spectacolul live, cu idei și emoții, cu legătura dintre oameni și susținerea dreptului copiilor și al tinerilor de a avea acces la artă, cultură și la libertatea de exprimare. Ascultarea acestora și acceptarea necesității schimbării sunt extrem de importante.
Citând manifestul ASSITEJ, considerăm că trebuie depus mai mult efort pentru a îndeplini obligațiile tuturor țărilor în ceea ce privește articolele 13 și 31 din ”Convenția Națiunilor unite cu privire la Drepturile Copilului”. Acest lucru este valabil mai ales în lumina pandemiei actuale, a crizei conflictelor prezente în țări din întreaga lume și a nevoii urgente de echitate și de șanse egale pentru fiecare copil de a trăi într-o lume durabilă, sigură și sănătoasă. Artele și cultura ne permit să ne imaginăm lumea pe care dorim să o creăm pentru și împreună cu copiii și tinerii noștri și, prin urmare, sunt cruciale pe măsură ce luăm măsuri pentru a asigura condiții mai bune pentru societățile noastre.
Acum este momentul în care spectacolul live este necesar pentru  reasigurarea faptului că imaginația poate cuceri frica. Este un moment în care curajul și convingerea artiștilor din întreaga lume pot ajuta la crearea spațiului pentru eliberare, catharsis și exprimarea bucuriei copiilor și tinerilor de pretutindeni. Am văzut o astfel de creație inventivă, hotărâtă, și știm, prin exemple din partea tuturor membrilor noștri, că determinarea de a continua să facem teatru pentru cei mai tineri până la adulții nu s-a stins. Suntem o comunitate care a devenit mai puternică.
Copiii și tinerii au simțit impactul lipsei socializării, a încrederii și a speranței, fapt care le-a afectat profund sănătatea mintală. Publicul și participanții noștri tineri au mai multă nevoie de artă, cultură, teatru și performance decât oricând; acele experiențe esențiale care oferă deschidere, puncte de vedere mai largi, posibilitatea imposibilității, a distracției, a frumuseții și emoției; experiențe care dau sens unei lumi haotice și ne reamintesc de puterea umanității.
 

Sue Giles,
Președinte ASSITEJ

Scroll to Top
X