Ianuarie 1973, o lună cu două premiere la Țăndărică

Teatrul-Tandarica-75-ani-episodul-8-23

Ianuarie 1973 a fost o lună cu două premiere la Țăndărică: „Un băiat isteț și un rege nătăfleț” și „Copilul și ciocârlia”. Pe lângă valențele teatrale despre care puteți citi mai jos, cele două spectacole merită amintite și din alte puncte de vedere.

Să le luăm pe rând, în ordinea „apariției”. Dacă parcurgeți distribuția spectacolului „Un băiat isteț și un rege nătăfleț” veți remarca numele unor actori pe care cu siguranță îi cunoașteți și apreciați: Florin Piersic, Mircea Diaconu și Ion Lucian. Mai apoi, pe programul spectacolului este amintit la „sculptură și rezolvări tehnice” Dinu Carcalețeanu. Domnul Dinu în continuare construiește și repară păpuși și marionete în atelierul „Sculptură”, împreună cu domnul Doru (Tudor Manda).

Regia spectacolului „Copilul și ciocârlia” este semnată de Nagy Shaker, venit de la teatrul de marionete din Cairo, pentru constituirea căruia ajutorul lui Țăndărică a fost solicitat în mod expres: între septembrie 1958 și aprilie 1959, artista mânuitoare Dorina Tănăsescu și scenografa Ioana Constantinescu instruiesc un grup de pictori și marionetiști egipteni. Mai apoi, în 1960 pictorița scenografă Mioara Buescu și artista mânuitoare Eugenia Dumitriu pleacă la Cairo pentru un nou instructaj și pentru crearea atelierelor de pictură, croitorie și construcție de păpuși.

„Copilul și ciocârlia” merită să fie considerat o fermecătoare variantă păpușărească a unui teatru total. Un act spectacular construit în întregime „la vedere” și care implică total asistentă și, mai ales, solicită participarea micilor spectatori. [creatorii de la Țăndărică] propun copiilor, așezați turcește pe covor, în mijlocul sălii să pornească împreună la o mare aventură: să caute o ciocârlie pierdută de un băiețel. În calitate de spectatori, amestecați printre copii, de ghizi, de eroi ai povestirii pe care-i personifică doar prin atitudine și gest, artiștii păpușari (particularizați prin culori deosebite de costum: Actorul în bleu, Actorul în portocaliu, în roșu, în liliachiu, etc) poartă copiii pe tărâmuri mirifice, pe drumurile pline de frumusețe dar și de obstacole ale Țării Soarelui, ale Toamnei, ale Iernii. Meritul acestui ingenios spectacol aparține fostului elev din Cairo al Teatrului Țăndărică, Nagy Shaker, care și-a oferit generos talentul în trei ipostaze: de autor al scenariului, prelucrat cu reale virtuți poetice de Titel Constantinescu; de regizor și scenograf.”

(extras din revista „Teatrul” martie 1973)

„Am văzut defilând în fața noastră galeria arhicunoscutelor prototipuri: regele, regina, măscăriciul, prințesa, tâlharii, omul sărac, băiatul, etc, ne-am lăsat în voia farmecului pe care l-a trezit spontan, apariția fiecărei păpuși, stilizată caricatural cu talentul seducător și sigur al Ellei Conovici care semnează și regia spectacolului”.

(extras din revista „Teatrul” martie 1973)

„Un băiat isteț și un rege nătăfleț” (păpusi)
de Costel Popovici
Premiera 09.01.1973
Regia: Ella Conovici
Scenografia: Mioara Buescu
Păpuși: Ella Conovici
Măști: Ella Conovici
Muzica: Paul Urmuzescu
Distributie: Elvira Chladek, R. Zolla, Suzana Katz, Eugenia Dumitriu, Antigona Papazicopol, Laura Ionescu, Sara Dan
Voci: Ion Lucian, Florin Piersic, Mircea Diaconu, Ion Caramitru, Rita Stoian, Justin Grad, Constantin Rautchi.

„Copilul și ciocârlia” (marionete – păpuși)
de Titel Constantinescu, Nagy Shaker
Premiera 23.01.1973
Regia: Nagy Shaker
Asistent de regie: Costel Popovici
Scenografie: Nagy Shaker
Muzica: Ștefan Zorzor
Distributie: Brândușa Zaița Silvestru, Rita Stoian, Costel Popovici, Valeriu Simion, Ștefan Sandulescu, Elena Sandulescu, Sonia Giba, Mihai Prujinsky, Lucreția Pacurar, Gh. Fundatura, Justin Grad, Mihaela Stanescu

Scroll to Top
X