Dănilă Prepeleac

Danila Prepeleac 2

După: Ion Creangă
Regia: Ioan Brancu
Scenografia: Marian Sandu
Muzica: Dan Bălan
Vârsta: Peste 4 ani
Durata: 65 min
Distribuţia: Mariana Zaharia/ Eugenia Barbu, Ilona Hrestic/Alexandru Neculcea,Dan Codreanu/ George Simian, Marin Fagu/ Cristian Mitescu,Ioan Brancu/ Ionuț Păduraru, Mihai Dumitrescu/ GeorgeNăstase.

Într-un sat trăiau doi fraţi. Cel mare era harnic şi avut. Cel mic toate le făcea pe dos, era nechibzuit şi sărac şi mai avea şi o mulţime de copii. Fratele cel sărac  făcuse pe lângă casă, un prepeleac, de aceea şi lumea îi zicea Dănilă Prepeleac. Mai avea şi o pereche de boi mari şi frumoşi, dar nu avea car. Îi cerea cu împrumut pe al fratelui său. Odată acesta îi spuse să meargă la târg, să vândă boii cei mari şi să îşi ia unii mai mici, iar cu restul să îşi ia un car.În drum spre iarmaroc văzu venind la vale un om care abia mai ţinea un car. I se păru că merge singur şi îi zise omului să ia boii şi să-i dea lui carul. Bucuros de aşa un târg, omul luă boii şi îi lăsă carul.Dănilă porni şi el la vale, să se întoarcă acasă cu carul. Dar carul venea înapoi. Îl opri cu greu la marginea drumului şi când trecu un om cu o capră către târg, făcu iar un schimb. Dădu carul şi luă capra, cam zburdalnică, cum sunt toate caprele. Sătul de ea, Dănilă Prepeleac o schimbă pe un gânsac. Gânsacul se puse pe strigat, aşa că îl schimbă şi pe acesta, îl dădu pe o pungă goală. Când văzu frate-său ce ispravă făcuse, îi zise că e mare nătărău. Dănilă îi mai ceru o dată carul, acum cu boi cu tot, să aducă lemne de foc din pădure. Frate-său i-l dădu, dar pentru ultima oară. În pădure, Dănilă trase carul chiar lângă un copac mare şi gros, ca să cadă direct în car. Când îl tăie, copacul căzu şi zdrobi şi carul şi boii.Ajuns acasă, îi spuse lui frate-său că e gheţuş în pădure, să-i dea iapa să scoată carul de colo. Frate-său, disperat, zise că era mai bun la călugărie,  și nu-i dădu iapa, dar Dănilă Prepealeac o luă pe furiş. Ajuns în pădure, Dănilă se gândi facă o mânăstire că tot îi zisese frate-său că trebuia să fie călugăr. Însemnă un loc cu o cruce, apoi începu a aleagă copacii zicând cu glas tare la ce vor fi buni fiecare.Acolo locuiau niște draci. Scaraoschi trimise un drac cu un sac cu galbeni, să-i dea lui Dănilă ca să plece de acolo, să nu mai facă mânăstire. Dănilă nu plecă îndată, căci nu putea să care sacul. Se trezi cu alt drac. Lui Scaraoschi îi păruse rău după atâţia galbeni şi îl trimisese să îşi încerce puterile cu Dănilă. Cine va câştiga, va lua sacul cu galbeni.Întâi s-au luat la întrecere cu o iapă în spate,apoi Dracul zise să se întreacă la fugă, să se ia la trântă și, în finasă se întreacă la chiuit.Chiui dracul de era să spargă bolta cerului, dar Dănilă îi zise că el are să chiuie şi mai tare. Scaraoschi trimise un alt drac, cu un buzdugan uriaş, să se întreacă la aruncat, dar Dănilă îl sperie că îl va arunca în Lună şi dracul fugi înapoi la Scaraoschi. Acesta trimise altul, să se întreacă în blestemat cu Danila Prepeleac. Ce s-a întâmplat veți vedea urmărind spectacolul.

În presă

Daca aveti chef sa va familiarizati pustii cu universul lui Creanga, o optiune potrivita ar fi „Danila Prepeleac“ de la Teatrul Tandarica…Regizorul si actorul Ioan Brancu, expert in teatrul de acest gen, cu talent si experienta cu toptanul, stie sa uzeze de toate atuurile pe care i le ofera limbajul animatiei pentru a stoarce comic din povestea lui Ion Creanga.” –  CRISTINA RUSIECKI, Revista Cultura

Scroll to Top
X