#episodul12 al deschiderii arhivelor noastre îi este dedicat lui Apolodor cel grăsuț, curat, atrăgător în fracul lui strălucitor.
Călătoria lui Apolodor pe #scenanoastra a început în 1962 apoi reluată în 2019 cu o punere în scenă care marchează evoluția estetică a teatrului Țăndărică.
„Poem spiritual, plin de fantezie, piesa stimulează imaginația micului spectator. Regizoarea a folosit cu îndrăzneală marionete cu capete foarte mari, foarte diferite unele de altele și totuși unitare în structura lor subtil caricaturală, a dat o mișcare energică ansamblului și a folosit o sumedenie de trucuri tehnice extrem de spirituale”.
(Valentin Silvestru , „Contemporanul”)
Spectacolul „Cartea cu Apolodor “ este distins cu Diploma Ministerului Culturii și Artei al R.P.P Polone la Festivalul Internațional al Teatrelor de Păpuși de la Varșovia .
„Stiam că Teatrul Țăndărică se bucură de faima unuia din cele mai bune teatre din lume . Ieri am cunoscut și rațiunea acestei reputații. Farmecul teatrului îl constituie credința că păpușa poate capta suflet, îl poate exprima.
(publicația „Express Wieczorny”,, Polonia)
„Regizoarea Margareta Niculescu împreună cu scenograful Ștefan Hablinski și creatoarea păpușilor Ella Conovici au realizat un spectacol literalmente grandiose și impresionant”.
(publicația „Ceskoslovenskz Lou”, Cehoslovacia)
„Cartea cu Apolodor” (marionete) de Gellu Naum
Premiera: 18.06.1962
Regia: Margareta Niculescu, asistent de regie: Salah El Saka
Marionete: Ella Conovici
Decoruri: Stefan Hablinski
Muzica: Stefan Niculescu
Distributie: Dorina Tanasescu, Antigona Papazicopol, R Zolla, Elvira Chladek, Eugenia Dumitriu, Gabriela Mitran, Cecilia Atanasiu, Suzana Katz
Vocile personajelor: Eugenia Popovici, Ion Manu, Ion Mihalea, Vasilica Tastaman, Mihai Fotino, Amza Pellea, Constantin Rautchi