Programul Festivalului SALT, ediția I-a, 25-28 februarie 2019

Regele moare 12

Luni, 25 februarie 2019

10:00; 18:00 Apolodor, Teatrul de Animație Țăndărică, 4+, 60 min. (Sala Țăndărică)

Regie: Silvia Roman
Scenografie: Iuliana Vîlsan
Muzică: Bogdan Balea
Video: Dilmana Yordanova / KOTI Visuals
Mișcare scenică: Andreea Belu
Distribuție: Olga Bela, Ana Maria Bălescu, Mona Toncu, George Simian, Ștefan Craiu, Robert Trifan, Florin Mititelu, Dan Codreanu

Spectacolul ”Apolodor” este realizat după textul poetului, prozatorului și dramaturgului Gellu Naum și ilustrează povestea un pinguin de la circ, căruia i se face dor de ,,frații săi din Labrador”, și pornește în aventura vieții lui spre casa natală. Supus unui drum greu, trecând prin multe primejdii și situații limită care țin publicul spectator în suspans, Apolodor reușește să ajungă la familia sa. Ce se întâmplă după ce ajunge în ținuturile înghețate și cum continuă aventura simpaticului pinguin, veți afla la Teatrul Țăndărică.

Regizoarea Silvia Roman, împreună cu echipa de creație a acestui spectacol, reușește să surprindă momentele cheie ale poveștii,  scoțând  în evidență stările schimbătoare ale micului pinguin, în funcție de probele la care este supus. Fiecare tablou este gândit în amănunt, din punct de vedere al decorului, muzicii și coregrafiei, într-un concept vizual și contemporan, pentru a atrage spectatorul în poveste. Montarea spectacolului este concepută într-un registru umoristic, dar în același timp potențează emoțiile textului astfel încât spectatorii ajung să trăiască cu sufletul la gură fiecare moment alături de micul ,,fugar” care îşi caută originile.

Scenografa Iuliana Vâlsan a conceput decorul într-o cheie contemporană, astfel încât Apolodor, ajutat de actorii mânuitori, să transmită starea sufletească și emoțiile cât mai aproape de realitate.

Un spectacol pe care Teatrul Țăndărică îl propune spectatorilor de peste 4 ani, dar și părinților, o poveste care aduce zâmbetul pe chipul oricărui copil, dar în același timp, cu o morală mai actuală astăzi ca oricând.

20:00 Casele Clovnilor, Teatrul de Păpuși Merlin, Grecia, 15+, 70 min. (Anima Studio)

Regie: Dimitris Stamou
Scenografie: Teatrul de Păpuși Merlin
Muzică: Schiles Charmpilas
Distribuție: Demi Papada, Dimitris Stamou

O clădire, cinci apartamente, șase personaje. Personalități tragicomice, care duc o viață mizerabilă pe care nu se tem să o piardă ci să o trăiască. Spectacolul este o combinație între mai multe stiluri de mânuire: păpuși la masă, teatru de obiecte și de umbre.

Marți, 26 februarie 2019

18:00 Regele moare, Teatrul de Animație Țăndărică, 14+, 60 min. (Anima Studio)

De Eugène Ionesco
Adaptare și regie: Eliza Păuna
Scenografie: Sabina Veșteman și Bianca Veșteman
Design păpuși: Sabina Veșteman
Construcție păpuși: Daniel Stamate
Muzică: Bobo Burlăcianu
Foto: Andrei Roșianu
Vârsta: adulți
Durata: 60 min.
Distribuția: Ioan Brancu, Liliana Gavrilescu, Cristina Țane, Mona Toncu, George Simian, Ștefan Craiu

“Am scris această piesă ca să învăț să mor”. „Regele moare” o poveste caldă, umană despre viață, despre putere, despre moarte este, poate,  cea mai puțin absurdă dintre piesele lui Eugène Ionesco. Este vorba despre atitudinea omului in fața propriei morți. Refuz, revoltă, resemnare sunt cele trei atitudini pe care eroul, Bèrenger, le trăiește gradat. Mai întâi, refuză să recunoască stadiul de agonie, apoi se revoltă că nu are ce face, că nu poate lupta și , în final este resemnat pentru că nu mai poate face nimic și pentru că timpul curge prea repede. Furia, neputința și frica pot fi coordonatele ce caracterizează starea personajului.

Eliza Păuna, regizoarea spectacolului, a adaptat textul, l-a gândit foarte păpușărește: ”Sensul pe care vreau să-l dau piesei este dezintegrarea existenței. Într-un spațiu simplu, dominat de un tron, personajele văd și descriu sfârșitul lumii și se pregătesc să-l anunțe pe rege de moartea sa. Până la sfârșitul piesei toate personajele, în afară de rege, rămân cu corpurile dezmembrate. Dezintegrarea lumii are loc la vedere și are loc treptat, aproape inobservabil. ”

20:00 Noone`s land, Teatrul de Păpuși Merlin Grecia, 10+, 45 min. (Sala Țăndărică)

Un spectacol de Dimitris Stamou și Demi Papada

Vom descoperi visul, creativitatea și puterea imaginației prin ochii unei sperietori de ciori, o creatură singuratică, veșnic blocată în același loc, fără orizonturi sau vreo șansă de a scăpa dintr-un mediu care nu a ales-o. Noone nu este diferit de noi…sau este…deschide ochii și descoperă lumea, este dezamăgit și decide să facă o schimbare. Lumea lui Noone este acea parte în care se regăsește orice om liber, o lume imaginară ce nu poate fi delimitată, vândută sau cumpărată, nu îi poate fi luată și nu poate fi niciodată cucerită.

27 februarie 2019

12:00 Workshop dedicat profesioniștilor susținut de Dimitris Stamou și Demi Papada, Teatrul de Păpuși Merlin, Grecia (Anima Studio)

Acest workshop reprezintă o privire amănunțită a modalității prin care Teatrul de Păpuși Merlin din Grecia își creează spectacolele. Vor fi abordate cele trei elemente de bază ce contribuie la realizarea unui univers vizual complet: Obiectul (păpușă, mască, umbră), universul (scenografie, lumină și sunet) și viața, Demi Papada și Dimitris Stamou urmărind o lume imaginativă ce poate rezulta din întâlnirea acestor trei elemente. În cadrul acestui laborator va fi examinat prin analiză, practică și experiment cum funcționează fiecare individ în parte și cum se poate crea un efect armonios estetic pe scenă. Prin improvizație și cercetare, în cadrul workshop-ului, se va lucra dezvoltarea unei idei pe scenă, de la ideile de bază până la rezultatul final.

28 februarie 2019

16:00 FreeStyle Puppetry (Sala Țăndărică)

Prima ediție a festivalului SALT propune pentru data de 28 februarie, la Sala Mare a Teatrului Țăndărică, conceptul de #FreeStyle Puppetry – animație liberă, momente scurte de improvizație cu marionete / păpuși / obiecte, pe teme la alegere. #FreeStyle Puppetry reprezintă o oportunitate pentru tinerii păpușari să prezinte o idee, un concept sau un stil de animație, cu momente ce pot fi selecții din lucrări în desfășurare sau de sine stătătoare cu o durată de maxim 7 minute.

18:00 Spectacol – Micul prinț – o întâmplare. Experiment performativ cu marionete, Teatrul de Animație Țăndărică

Traducere, adaptare text, regie: Mona Toncu, Raluca Rădulescu
Creative technologist: Profenza George
Programator tranziții: Jessica In
Scenograf 3D: Matei Neagoe
Coordonator proiect: Gabriel Apostol

Povestea binecunoscută a Micului Print este transpusă și adaptată într-o manieră inovativă, direct din mâinile copiilor, ce devin actori și mânuitori. Sunt aduse împreună noul și tradiționalul, lemnul față în față cu tehnologia. După ce au parcurs timp de o săptămână o serie de ateliere de familiarizare în lucrul cu marioneta copiii îi vor da viață acesteia prin senzori ce permit accesul in lumea 3D. Micul Prinț împreună cu prietenii săi vor trece din plan real în plan virtual chiar sub mâinile micilor mânuitori și sub ochii spectatorilor, toate acestea în timp real.

Scroll to Top
X