Expoziție interactivă / Muzeul Itinerant „Perpetuum Țăndărică”

Proiectul Expoziție Interactivă/Muzeul Itinerant ”Perpetuum Țandărică”constă într-o prezentare artistică a patrimoniului Teatrului de Animație Țăndărică, cu un text scris special și a unor fragmente de piese luate din repertoriu. Aici, păpușile sunt atent alese din istoria teatrului și marchează principalele repere în evoluţia teatrului de animație din România, rememorând atât artiştii cât şi personajele ce au consacrat această artă teatrală aparte. Vocile rămase inregistrate în „fonoteca de aur” sunt montate atrăgător, constituind scurte momente hazlii de animație. Totodată sunt prezentați pașii de construcție a unei păpuși sau a unei marionete, de la butucul de lemn – materie primă, la produsul final – păpușa sau marioneta, obiect de joc și operă de artă. Prezentarea este completată de exemplificări cu păpuși mânuite în tehnicile în care au fost lucrate (se ia câte o păpușă pentru exemplificare și „se joacă”): marionete cu fire scurte/lungi, tijă în cap, bi-ba-bo, wayang, păpusi mânuite direct (pe o masă), personaje aplicate pe corp (cum se spune- papusi compuse cu corpul). Toate acestea sunt explicate prin scurte montaje video din arhivă și din ceea ce am inregistrat noi cu scop de arhivare și marketing. Întreaga manifestare/spectacol insoțeste o expoziție de păpuși (de la 50 de papuși – expoziție mica, până la 200 de papuși – expoziție mare) păstrate/conservate cu grijă și restaurate cu pasiune.

Dincolo de dimensiunea istorică a muzeului, proiectul Perpetuum Țăndărică își propune să expună și creațiile contemporane ale teatrului din domeniul scenografiei de păpuși, familiarizând publicul cu tendințele estetice și tehnicile de construcție contemporane.

Expoziția noastră a putut fi vizitată atât în țară (la Muzeul Satului, Muzeul Național de Istorie, Palatul Suțu), cât și în străinătate (China, Croația). În toamna acestui an Perpetuum Țăndărică se va afla la Cluj, la Muzeul de Artă din cadrul Palatului Bánffy (septembrie-octombrie-noiembrie 2016).

Scroll to Top
X